Moderné potraviny vám škodia! Čo hovoria odborníci?

Množstvo ľudí si uvedomuje, že naša dnešná strava už nie je to, čo bývala. Niektorí sa rozhodnú pre pestrú stravu, množstvo zeleniny, pohyb. Iní sa rozhodnú, že nebudú jesť mäso. Ďalší skúšajú rôzne diéty. Napriek tomu však počet civilných ochorení stúpa, ľudia sú menej zdraví. Prečo je to tak a aký názor na to majú tuzemskí a celosvetoví odborníci? Na to sa pozrieme v tomto článku.

V čom spočíva problém modernej stravy?

Pred pár desaťročiami, keď naši starí rodičia boli ešte deti, jedli úplne inú stravu ako my dnes. Jedli veľa rýb. Jedli veľa ovocia a zeleniny, ktoré pestovali vo vlastnej záhrade prirodzeným spôsobom. Mäso, ktoré jedli pochádzalo z fariem a zvierat, ktoré sami odchovali.

Dnes však väčšinu potravín kupujeme v obchode. Kupujeme si polotovary a chemicky postrekovanú zeleninu, upravenú pre rýchlejší rast. Jeme oveľa viac mäsa, takmer každý deň. Mäsa, ktoré však nepochádza z voľne žijúcich zvierat na farme, ale z priemyselných bitúnkov. Zvierat, ktoré jedia lacnú priemyselnú stravu, sú zavreté v klietkach, nemajú dostatok pohybu. 

Voľne žijúce zvieratá jedli trávu, bohatú na živiny a omega 3 mastné kyseliny. Lacná priemyselná strava však obsahuje iba minimálne množstvo omega 3 (protizápalovej kyseliny) a vysoký obsah omega 6 (zápalovej kyseliny).

Hospodárske zvieratá chované v klietkach + kŕmené lacnou priemyselnou stravou (1)

Samozrejme, kým sa mäso dostane ku nám na stôl, už nie je čerstvé. V konečnom dôsledku si ho vypražíme na oleji a zjeme. Na jednu stranu nám to ušetrí veľa času – či už pri spracovaní alebo varení. Na druhú stranu to však znamená, že potraviny, z ktorých si robíme jedlo, už nie sú ani zďaleka také zdravé, ako boli kedysi.

Viac o histórií našej stravy si prečítajte v článku: História pomeru omega 3 a omega 6.

Ako to ovplyvňuje náš každodenný život?

Dnešné potraviny sú často vysoko spracované, plné konzervačných látok a pridaných cukrov. Tieto potraviny sú ľahko dostupné a ľahko sa pripravujú, ale môžu mať vážne následky pre naše zdravie. Jedným z najväčších rizík modernej stravy sú nutričné nedostatky.

Keď jeme vysoko spracované potraviny, často prichádzame o dôležité živiny, ako sú vitamíny, minerály a Omega 3 mastné kyseliny. Tieto nedostatky môžu viesť k zdravotným problémom, ako je oslabená imunita, svalová slabosť, kožné problémy, srdcovo-cievne ochorenia, cukrovka, vysoký krvný tlak či obezita.

Priemyselná strava nemá vplyv iba na naše fyzické, ale aj na naše psychické zdravie. Depresie, Alzheimerova choroba, autizmus, chronická únava, stres spôsobujúci žalúdočné vredy…

Viete, ako sa volajú všetky tieto problémy dokopy? Chronický zápal.

Čo je chronický zápal a ako sa prejavuje?

Chronický zápal je stav, kedy sa náš imunitný systém neustále snaží bojovať proti nejakému podnetu, napríklad infekcii, alebo rôznym škodlivinám v tele. To znamená, že náš organizmus je neustále v stave boja, ktorý môže trvať dlho – mesiace až roky. Chronický zápal môže byť spôsobený najmä nezdravou stravou, fajčením a stresom. Je to veľmi nebezpečný stav, pretože môže viesť k rôznym zdravotným problémom.

Hlavnou príčinou spôsobujúcou chronický zápal je zlý pomer mastných kyselín omega 3 a omega 6. (Naše telá sú prispôsobené na pomer 1:1, aký ho mali aj naši predkovia. Dnešný európsky priemer je 15-17:1. Vedci odporúčajú udržiavať tento pomer pod 3:1.)

Typické prejavy sú: oslabená imunita, svalová slabosť, kožné problémy, srdcovo-cievne ochorenia, cukrovka, rakovina, vysoký krvný tlak, obezita, ale aj depresie, alzheimerova choroba, autizmus, chronická únava, žalúdočné vredy…

Čo hovoria o chronickom zápale vedecké výskumy?

Vedecké výskumy zistili, ako vplýva pomer omega 6 a omega 3 na naše zdravie. Naši predkovia mali tento pomer 1:1. Dnešný európsky priemer je 15-17:1.

V tabuľke nižšie si môžete pozrieť aj to, ako tento pomer vplýva na naše zdravie pri rôznych ochoreniach.

Pomer omega-3 a omega-6 - tabuľka CHZ

V druhej tabuľke sú sprehľadnené najčastejšie ochorenia v Európe (nezávisle od prvej štúdie). Všimli ste si, čo majú tieto 2 výskumy spoločné?

Najčastejšie ochorenia v eu - tabuľka CHZ

Pri srdcovo-cievnych ochoreniach má pomer omega 6 a omega 3 takisto veľký význam. Pozrite si, ako sa mení riziko úmrtia na srdcovú príhodu so stúpajúcim obsahom omega 3 v krvi.

Relatívne riziko náhlej srdcovej smrti a hladiny Omega-3 v krvi - tabuľka CHZ

Čo hovorí o chronickom zápale MUDr. Frej?

MUDr. Frej je nezávislý český doktor, ktorý sa venuje problematike chronického zápalu. Nazýva ho taktiež aj „tichý zabijak“. V roku 2015 vydal knihu s totožným názvom: „Chronický zápal – tichý zabijak“. Svoj názor na túto problematiku vyjadril aj v nasledujúcom videu.

Prednáška o chronickom zápale – Dr. Frej

Ak vás táto problematika zaujíma viac, odporúčam vám pozrieť si aj jeho prednášku.

Autorom oboch videí je MUDr. Frej.

Máte aj vy chronický zápal? Ako to zistíte?

Úprimne, pravdepodobne áno. Prečo?

Z môjho okolia sa otestovalo zatiaľ viac ako 200 ľudí. Na Morave jeden lekár otestoval viac ako 600 svojich pacientov. Skúste si tipnúť koľkí mali testy v poriadku…

Ani jeden.

Boli všetci starí? Nie. Boli všetci chorí? Nie. Na prvý pohľad úplne bežní ľudia. Ako vy, alebo ja. Prečo mali teda všetci negatívne výsledky? Moderná strava.

Samozrejme, na svete existujú aj výnimky, ale tých je minimum (prímorské štáty). Našťastie však existujú testy, vďaka ktorým môžete svoj pomer omega 6 a omega 3 zistiť. V prípade potreby sa potom môžete rozhodnúť ho liečiť.

Ak si chcete test zakúpiť aj vy, môžete tak urobiť priamo na tejto stránke. Tlačítko vás presmeruje na eshop výrobcu, takže získate najlepšiu cenu. Výsledky vyhodnocuje nezávislé laboratórium Vitas v Osle. (V Európe existujú 3 laboratóriá, ktoré podobné testy vyhodnocujú).

Zinzino Balance Test

Firma Zinzino vyvinula domáci zdravotný test, ktorý je prvým krokom k poznaniu vašich osobných potrieb na doplnky stravy. Zistíte vďaka nemu, aký je váš aktuálny zdravotný stav a aké živiny potrebujete doplniť. 

Kúpiť samostatne Ako test funguje? Ako získať test čo najlacnejšie?

Dr. Paul Clayton

Dr. Paul Clayton je celosvetovo uznávaný farmakológ, vedec a odborník na výživu. V roku 2022 získal Cohortský certifikát, ako jeden zo 100 najlepších doktorov na svete. Je takisto hlavným vedeckým poradcom spoločnosti Zinzino, ktorá sa zameriava na predaj doplnkov výživy a boju proti chronickému zápalu. Dr. Paul Clayton vysvetľuje chronický zápal v nasledujúcom videu.

Ako sa ubrániť chronickému zápalu?

Ak sa chcete chronickému zápalu vyhnúť, alebo sa z neho vyliečiť, máte 2 možnosti:

  1. Zmeňte stravu. Varte viac z plodov prírody a domácich výrobkov. Obmedzte sladkosti. Nepite alkohol. Jedzte viac rýb a morských plodov, bohatých na Omega 3 kyseliny. Jedzte menej vysoko spracovaných potravín a polotovarov. Znížte príjem potravín bohatých na Omega 6 kyseliny, ako sú napríklad slnečnicový olej, kukuričný olej a sójový olej.
  2. Doplňte vašu súčasnú stravu o látky, ktoré vám v nej chýbajú doplnkami výživy. Základnou látkou, ktorá v dnešnej strave chýba sú Omega 3 mastné kyseliny. Pozor však na bežné Omega 3 doplnky stravy, ktoré poznáte z reklám.(Ak chcete zistiť, aké látky vám v strave chýbajú, odporúčam spraviť si test, ktorý som spomínal vyššie).
  3. Kombinácia oboch

Najúčinnejšie vyrovnáte váš pomer omega 6 a omega 3 mastných kyselín pomocou balančného oleja od firmy Zinzino, ktorý odporúča aj Dr. Paul Clayton (1/100 top doktorov na svete).

Ak si chcete Balance Oil zakúpiť, môžete tak urobiť priamo na tejto stránke. Tlačítko vás presmeruje na eshop výrobcu, takže získate najlepšiu cenu. Najvýhodnejší balíček získate, ak si oleje predplatíte spolu s testami.

Vybrať si môžete z 3 druhov Balance oleja:

BalanceOil+

Najčastejšie kupovaný produkt značky Zinzino.

Teraz vo zvýhodnenom balení s 2 testami.

Mám záujem

BalanceOil+ Essent

Najčastejšie kupovaný produkt značky Zinzino.

Teraz vo zvýhodnenom balení s 2 testami.

Mám záujem

BalanceOil+ Vegan

Najčastejšie kupovaný produkt značky Zinzino.

Teraz vo zvýhodnenom balení s 2 testami.

Mám záujem

Záver

Dnešná strava už nie je to, čo bývala. Potraviny sú plné konzervačných látok a pridaných cukrov. Mäso zo zvierat, kŕmených lacnou zmesou, neobsahuje dostatočné množstvo živín pre naše zdravie. Odborníci varujú pred škodlivými účinkami tejto stravy, ktorá môže spôsobiť v tele chronický zápal.

Hoci potraviny, ktoré sú v obchodoch, zmeniť nedokážeme, môžeme zmeniť náš prístup k tomu, čo jeme. Dôležitou súčasťou našej potravy by mali byť ryby, ovocie, zelenina a domáce výrobky. Takisto potrebujeme zvýšiť príjem omega 3 mastných kyselín, aby sme boli zdraví. Nie nadarmo sa vraví „byť zdravý ako rybička“. Ak svoju stravu zmeniť nedokážete, odporúčam vám doplniť ju pomocou balančného oleja.

Mohlo by vás zaujímať:

Chronický zápal